MODULAIR BOUWEN:
HET FUNDAMENTPaul Megens, Inkoopmanager en duurzaamheid coördinator
De Meeuw uit Oirschot is pionier en koploper in modulair bouwen. Een bouwmethode die perfect aansluit op het gedachtegoed van circulair en flexibel bouwen. De cascomodules zijn oneindig her te gebruiken, waarbij ze de vrijheid houden voor de wensen van de klant. Bekend om haar utiliteiten gebouwen, heeft de MEEUW afgelopen jaren de stap gemaakt naar de woningmarkt, en met succes. Met de merknaam NEZZT draagt ze bij in het realiseren van betaalbare, verplaatsbare en circulaire woonruimte.
We doen het niet alleen, zegt Paul Megens, Hoofd Inkoop van De Meeuw. Flexibel en circulair bouwen, vereist samenwerking en duidelijke afspraken over het sluiten van de kringloop. Met leveranciers en partners, maar ook met collega-bouwers en de overheid, over werkwijzen en slimme(re) regelgeving. We zijn en blijven in gesprek, want alleen sámen kunnen we de omslag maken naar een echt toekomstbestendige bouw.
Een waardevolle partner hebben we in A. van Liempd sloopbedrijven gevonden met haar dochteronderneming Gebruiktebouwmaterialen.com(GBM). Zij helpen ons in het hoogwaardig hergebruik van de producten die vrijkomen uit onze demontagelijn. Modules die terug komen, worden in deze lijn ontmanteld en een groot aantal van de producten wordt hierbij intern hergebruikt. Denk hierbij aan het casco (vloer/staanders/dakconstructie), rockwool isolatie en houten stijlen. Daarbij komen ook vele andere materialen vrij, met name de kozijnen en gevelbekleding, welke we niet altijd 1 op 1 kunnen hergebruiken in andere projecten, gaat dan naar Gebruiktebouwmaterialen.com(link). Deze zet de overgebleven producten af in de particuliere en zakelijke markt. Hierdoor behouden deze materialen hun waarde en krijgen ze een gegarandeerd een tweede leven.
Naast de samenwerking met GBM zijn we continue samen in gesprek, hoe we meer hergebruikte sloopmaterialen kunnen toepassen in ons productieproces. Daarbij delen we de visie van Arie van Liempd, dat we verantwoord moeten omgaan met de steeds schaarser wordende grondstoffen. Zo willen we onze betonnen grondplaten maken van betongranulaat uit gesloopte panden. Tevens kijken we hoe we de materialenbank van de GBM kunnen inzetten in het ontwerpproces van nieuwe